sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Agilitytreenit 13.12.2012


Sansku ei taaskaan antanut meille valmiita ratkaisuja vaan saimme ihan itse pähkäillä miten ohjaisimme radan.  Sitten jos meni mönkään niin Sansku kertoo mitä vaihtoehtoja siinä radan kohdassa aina olisi. Ihme ja kumma osasin jo soveltaa oppimaani ja keksin ihan itse ns. järkevimmän ohjaustavan. Yleensähän minä sovellan jotain sellaista missä ei ole mitään järkeä eikä oikeastaan kerro koiralle mitään. Olen siis vähän kehittynyt ohjaajana =) Sansku myös kysyy miksi ohjaisit näin? mitä rintamasuunta kertoo? entä jos ohjaisitkin rintamasuunta näin, mitä koira silloin olettaa? ym. näitä kun pohtii niin alkaa mullekin jäämään jotain päähän. Samalla käydään myös läpi miten ohjaisin siinä ison koiran (eli Reinon) niin opin samalla ajattelemaan   senkin liikeratoja.Rata alkoi renkaalla ja sen suorittaminen onnistui Jytinältä hyvin. Olin ottamassa koiraa vastaan 2 hypyn takana, josta heitin sen takaa kiertoon 3 hypylle ja nappasin heti vasemmalla kädellä sen takaisin putkeen vientiin. Tässä 2/3 välissä piti huolehtia ettei itse mennyt turhaan näiden hyppyjen toiselle puolelle ja 3 hypyn jälkeen piti antaa koiralle tilaa nähdä putki. Tästä matka jatkui sujuvasti 5/6/7 esteiden sarjalle ja ihan yllätyin, kun Jytinä irtosi itse 6/7 hypyille ja esitti osaavansa jo lukea rataa itsenäisesti. 8/9 esteiden väliin tein ensin takaa leikkauksen, mutta Jytinä kääntyi siinä katsomaan minua ja vauhti ns. töksähti sen takia. Vaihdoin tähän  sokkarin ja homma toimi upeasti.  Pussin ensimmäinen suoritus meni  mönkään ja Jytinä peruutti pussista pois. Tosin ollaan tehty pussia joskus viime talvena, joten ei ihme jos koira ei osaa. Autettiin sitten nostamalla pussin helmaa ja palkkaus heti pussista tulon jälkeen. Toinen kerta siten että pussin helmat oli reunoilta auki muuten pussin helmat maassa. Jytinä pysähtyi pussin päätyyn, mutta sitten näkyi pieni kuono reunasta ja ukkeli sukelsi läpi pussista. Sitten oli kauheen kovat bileet vähän aikaa pystyssä. Pari toistoa tehtiin vielä pussia ja Jytinä vain syöksyi läpi ja sai heti palkan. 

Aloitettiin radan suoritus alusta ja alku sujui sujuvasti. Kunnes saatoin Jytinää aivan liian pitkälle 10 hypylle ja jäin auttamattomasti jälkeen, kun koira jo hyppäsi 12 hypyn niin minä olin tulossa vasta putken luona perässä. No uudestaan alusta ja päätin etten pussin jälkeen mene niin pitkälle vaan heti kun näen, että koira lukitsee 10 esteen niin lähden jo itse juoksemaan, jotta kerkeän hidastamaan koiraa 13 hypyn tiukalle käännökselle. Tässä 13 hypyllä tein Jytinän kanssa jojoilu hyppyjä varmaan sen 8 kertaa, kun käänsin heittäessäni koiraa vasemalla kädellä esteen yli myös koko rintamasuuntani sinnepäin ja kun käännyin takaisin myös koira hyppäsi takaisin. Sitten Sansku ei jaksanut katsoa minun räpellystä ja käski pitämään rintamasuunnan koko ajan kohti  hyppy 14 ja  heitin koiran vain kädellä 13 hypylle ja otin vastaan vasemmalla kädellä menosuuntana 14 hyppy ja homma toimi heti. Mie sain aikaan vaan jojoilua ja noin pienellä korjauksella Jytinä ymmärsi heti mitä tarkoitan, kun vain ohjaus on selkeää. En vain luottanut et koira lähtee menemään ja halusin katsoa perään, mutta hyvin tuo kiersi takaa ilman perään katsomista. 14 esteen pyöräytin siivekkeen oikealta puolelta niin sain suoran linjan puomille. Puomi sujui näissä treeneissä ilman pysäytys ongelmia.
Aloitukseen meni todella paljon aikaa, kun Jytinä keskittyi naapurikentän Jojo koiran kyttäilyyn. Huomiokyvyn ollessa muualla se lähti sitten itse tulemaan, kun kyttäilystä havahduttuaan katsoi et apua emäntä menee jo tuolla ja iski hätä lähteä perään. Toinen ongelma oli että se lähti pelkästä käden heilautuksesta, kun merkkasin kohtaa, josta sen tulee tulla 2 hypylle. No sitten paljon kädellä esteen merkkausta. Jytinällä on siis lupa lähteä vain suullisella käskyllä matkaan. Paljon kehuja, käden heilutuksia ja palaamisia palkkaamaan ja homma alkoi sujumaan siten että päästiin suorittamaan rataa.

 1/2 hypylle tein pakkovalssin, joka toimi todella hyvin. Kokeilin myös saksalaista, mutta se ei ollut niin näppärä ratkaisu meille. Puomin alastulon pysäytyksissä juoksin aina Jytinän ohi ja se pysähtyi niin superisti, että pidettiin pieni leikki/palkkaushetki puomin alaosalla. Siitä meno jatkui hyvin sujuvasti loppuun saakka. mutkaputkeen vienti olisi voinut olla ohjauksellisesti hieman rennompi.Vejätin koiraa turhaa varmistellen ekan putkensuun ohi ja sitten ohjaus oli myöhässä ja putkeen menoon tuli pientä töksähtelyä. Rengas sujui myös upeasti viimeisenä esteenä ja sinne mentiin vauhdilla. 

Pientä kähinää Jytinä yritti järjestää viereisellä kentällä olevan Jojon kanssa taas, mutta taisi viime kertaisesta muistaa ettei kannata. Jytinä sietää jo toiset koirat samalla kentällä, jos ne ei hauku rataa tehdessään, mutta Jojo kiljuu radalla niin Jytinällä menee heti kuppinurin et perkele täällä ei muut kiihdyttele!!!! Jojo sattui rataa suorittaessa samaan kohtaan toisella kentällä, kun Jytinä oli irtoamassa 10 esteelle ja sieltä se karkasi kohti Jojoa, mutta pienellä äänen korotuksella Jytinä kääntyi heti takaisin. Palkkasin heti hienosta paluusta ja jatkoimme omaa treeniä. Minulla oli myös portin vartijat Jytinän ja Jojon treenin aikana, jotta voin itse keskittyä rentoon ohjaamiseen. Toiset kyllä pitäisivät huolta ettei Jytinä pääse toiselle kentälle livahtamaan. Joka kerta se enemmän ja enemmän sietää häiriötä. Täytyy vain pikku hiljaa totutella pitämään pienen terrierin herneet kiehumispisteen alapuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti