perjantai 30. maaliskuuta 2012

Reino tokokokeessa

Reino-Matti kävi pitkän tauon (5,5 kk) jälkeen tokokokeessa ja veti aivan huikean pistesaaliin 296, KP ja luokkavoitto. Reino oli ihan täpinöissään, kun se pääsi ihmisten ilmoille. Se tärisi paikallaolot ym. odottamista vaativat ajat sivullani. Osa yleisöstä jo luuli, että Reinoa kylmää, mutta se patoaa tärisemiseen kaiken ylimääräisen intonsa ;) Reinohan tärisi samalla tavalle viime kesän tokokokeessakin ja silloin oli helletä vain sellaiset +33 C.

Tämän kokeen paras saavutus oli metallinoudosta 10 ja ei itse tämä arvostelunumero vaan miltä se nouto oikeasti näytti. Reino hyvä kun malttoi pysyä paikoillaan, että pääsee noutamaan. Merkkasin Reinolle ennen liikkeen alkua, että metallinouto on tulossa ja sen vietti vain nousi siitä vielä enemmän. Nippa nappa se pysyi siis paikoillaan, heitin kapulan ja se kimpoili ja pyöri todella kauaksi ja heti tietysti mietin että nyt se on niin kaukana, että se päättää livetä paikalta mielummin kuin ottaa kapulan suuhunsa. Mutta Reino lähti noutoon täysillä, kääntyi jo valmiiksi ennen kapulan suuhun ottoa ja tuli täysillä takaisin ja piti kapulaa kunnolla suussaan. Korvat olivat pystyssä ja energiataso korkealla. Noutotyöskentely näytti vihdoin voimakkaalta ja siltä että koira ei tiedä parempaa juttua kuin tämä!Vihdoinkin Reinon tunnetila on kunnossa. Metallinouto on ollut meillä niin kauan huonolla mallilla kuin muistan ja viime kesänä päätin keskittyä pelkästään sen korjaamiseen. Mietin pääni puhki, että mikä siinä mättää kun kyllä se hakee, mutta se kalisutti kapulaa ja tuli ihan hakatun näköisenä luovuttamaan kapulaa, kun se oli niin ällöttävää ja siihen päälle vielä ohjaajan turhautuminen niin kierre on valmis. Sitten keksin että ongelma ei ole se etteikö se noutaisi, mutta tunnetila oli ihan pyllyllään. Siispä keksin tuoda mukaan raviraipan johon oli sidottu lahkeenpala ja aina kun Reino nosti kapulan se pääsi kunnon saalistilttiin =) Sitten kun se yhdisti palkkaustavan "koti" treenikentällä niin sen jälkeen siirsin raippapalkkauksen tokokokeeseen eli Reino pääsi kokeen loputtua suoraan lahjetta saalistamaan. No nyt sen kierrokset nousee automaattisesti kun sanon vain metalli ja se unohtaa ajatella että se olisi jotenkin epämiellyttävää, koska palkka suorituksesta on tavoittelemisen arvoinen.

Eli tiivistettynä opin, että mitä ällömpää koiran mielestä tehtävä on sitä mieluisampi palkka siitä tulee saada ja siinä on turha kitsastella vaan antaa koiran leikkiä sydämensä kyllyydestä. Nyt Reinolle riittää tuosta ihan tavallinen taisteluleikki, koska ollaan päästy yli tuosta ällömetalli ajatusmaailmasta.

Muuten koesuorituksessa näkyi siellä täällä vähän harjoittelutauosta johtuvia juttuja, kuten pieni piippaaminen, ei niin terävät pysähdykset. Sitten ne perinteiset pistevähennykset eli paikallamakuussa nuuskiminen ja kaukojen alussa koiraa jättäessä tuplakäsky ja siten se tekee muuten niin täydelliset kaukot. Noi on taas niitä asioita, joihin en ole puuttunut ja ei ne sieltä itsestään korjaannu pois. Myös sain huomautuksen meidän seuraamisen juoksivauhdista, joka tulisi olla hiljaisempi, jotta se näyttäisi hallitummalta. Ollaan nyt treenattu PK-puolta varten, joten ei muista vaihtaa aina vauhtia lajin mukaiseksi ;)

Alla vielä Reinon osasuoritukset:

Istuminen 10
paikkamakuu 8,5 (nuuski maata
Vapaana seuraaminen (liian tiivis, muuta katsekontakti pysyi)
Z-liike 10 (järjestys: maahan, seiso, istu)
Luoksetulo 9 (lyhyet pysäytys välit, niin vähän venyi stopit)
Ruutu 10
Ohjattunouto 10
Metallinouto 10 (siis mikä voima noudossa =)huippuu!!!)
Tunnistusnouto 9 (pyöräytteli palauttaessa kapulaa parikertaa suussa)
Kauko-ohjaus 8 (ihan täydelliset kaket, mutta tuplakäsky jättäessä)

Suoritus järjestystä oli sotkettu ja paikallaolojen jälkeen suoritusjärjestys oli erilainen kuin normaalisti. Yksilösuoritukset siis alkoivat ruudulla, sitten heti kaket. Tosi hauskaa saada koiralta eka kierrokset ylös ja sitten täytyy heti rauhoittua/keskittyä ja se siinä kai onkin ideana, että saadaan koiran koulutustasoa näin testattua. Tämän jälkeen oli tunnari ja metallihyppy, jonka jälkeen tauko. Tämä sopikin meille hienosti niin pääsin heti palkkaamaan Reinon hienosta metallinoudosta.

Tämän jälkeen suoritusjärjestys oli luoksetulo, Z-liike (ent. idari), ohjattu-nouto ja viimeisenä seuraaminen.

Sotkettu järjestys oli ihan hauska juttu ja tuo piristystä kokeeseen myös ohjaajalle kun kaikki ei olekaan aina kuten yleensä. Tuomarina oli Riikka Pulliainen ja liikkurina Sonja Pelkonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti