tiistai 13. joulukuuta 2011

agilitya ja vetohiihtoa


Onneksi on erikseen tehty tällainen penturyhmä niin jokaisen ohjaajat auttavat toinen toisiaan vuoronperään harjoituksissa. Tarvitaan pitelijää ja palkkaajaa, jotta ohjaaja voi olla keskittyä ohjaamiseen ja voi siirtyä radalla haluamaansa kohtaan. Yritetään näin heti alussa opettaa pennut irtoamaan ja lukemaan rataa itsenäisesti, ilman että ohjaajan läheisyydellä/sijainnilla ei olisi niin paljoa väliä.

Viime treeneissä oli aiheena putkijarrutus ja pakkovalssi. Aloitettiin alkuun suoralla ratapätkällä eli hyppy, hyppy, putki ja hyppy. Tässä avustaja piti Jytinää ja itse siirryin putken puoliväliin ja josta kutsuin pennun liikkeelle. Ruokakuppi odotti suoran päässä ja ei tuo pentu edes katsellut minua, että tulenko minä mukana putken jälkeen vaan paineli satasta ruokakipolle.

Tämän jälkeen tehtiin putkijarru harjoitus, joten taas pennulle pitelijä ja itse menin suoran putken toiseen päähän ottamaan pennun vastaan. Alkuun Jytinä juoksi sen kolme metriä putken jälkeen ennen kuin kääntyi eikä ollut mitään ideaa että putken jälkeen saattaisi olla jokin käännös heti tulossa. Sitten autoin voimakkaasti kädellä eli käsi reilusti esiin putken suuaukolle, josta nappasin pennun mukaan. Keskityin sitten niin paljon pennun mukaan ottamiseen, etten taas muistanut kääntää omaa kehoani radan etenemissuunnan mukaisesti vaan peruuttelin rataa eteenpäin. No tämäkin asia korjaantui huomatuksen jälkeen. Muutaman toiston jälkeen alkoi olla oikein napakat jrrutukset ja loppuun ajateltiin tehdä oikein helppo suorapätkä, jotta pennulle jää oikein iloinen ja vauhdikas mielikuva agilitysta. No Jytinä päätti putken jälkeen yrittää päästä vain minun kädestä hakemaan nameja, joten helpotettiin hommaa siten että ruokakippo oli heti ekan hypyn takana putken jälkeen eikä kahden. Sitten Jytinä malttoi juosta suoraan putkesta eteenpäin eikä vilkuillut edes ohjaaja.

Seuraavalla kierroksella oli pakkovalssi harjoitus. Taas pitelijän sylistä yhden esteen takaa lähtö. Aloitin itselle helpommalta puolelta eli vasemmalta ja palkkasin ensin vain siivekkeen ohi juosusta, kun tämä sujui lisättiin kännös mukaan ja namin heittämällä sain pennun jatkamaan siivekkeen välistä kun itse etenin sivulle. Jytinällä oli tässäkin tehokkaat kurvit, kun sora vain lensi ja takaosa oikein niiasi käännökseen =) tässä keskityin myös tarkkaan omaan ohjaamiseen, että se valssi kanssa menee sutjakasti niillä parilla askeleella. Toisen suunnan kanssa oli oman kehon kanssa vaikeuksia, mutta pentu kääntyi hyvin toisestakin suunnasta vaikka ohjaus ei ollut aivan niin sulava liikkeistä.



Tähän väliin huomautus, että Jytinä tekee agilitya ilman rimoja pelkästään siivekkeiden välistä juosten. Välillä saattaa olla ponnari siivekkeiden välissä.

Aiemmilla agilitykerroilla olen tehnyt jo Jytinälle keinu treeniä eli joku pitää keinun päätä ylhäällä ja pentu vain juoksee täysiä päätyyn saa siellä palkan ja nostan sen sieltä vain pois. Ollaan myös erikseen tehty äänitreeniä kun kaveri on sen verran terävä, että rekisteröi kaiken, joten keinun paukuttelu on ollut hyvää treeniä ettei pöhise kaikille äänille =)

Kujakeppien kanssa tehtiin myös jo tuttavuutta. Alkuun Jytinä ei millään mennyt kujaan vaikka ne oli asetettu todella leveäksi asetettuina. Laitettin palkka sitten puoleen väliin kujaa ja lähetys ilman vauhtia heti kujan alusta. Tämän jälkeen palkka kujan päähän ja läheltä lähetys ja juoksi koko matkan kujaa pitkin. Sitten palkkaa hieman kauemmaksi, ettei hiljennä loppumatkasta ja hieman otettiin jo matkaa kujakepeille lähetykseenkin. Ensin meinasi juosta ohi, mutta korjasi itse linjansa ja meni kujan läpi. Tätä toistettiin pari kertaa ja vauhti sen kuin kiihtyi pennulla.

Kosketusalusta treeni sujuu jo kotona niin hyvin, että sen voisi siirtää jo hallin häiriöihin ja yhdistää pikku hiljaa puomille, jos sen vaikka tekisi ensi treeneissä.



Reinolla on hiihtäjä tälle talvelle ja eilen käytiin ensimmäisissä vetohiihtotreeneissä. Reino tykkäsi hommasta ihan hullun paljon. Haukkui ja kiskoi minkä kerkesi, kun katsoi toisten koirien lähtevän ladulle. Silti vaikka toiset oli lähteneet edeltä niin alkuun huomasi, ettei Reino uskaltanut lähteä täysiä vetämään vaan meni sellaista keinuhevoslaukkaa kuullostelleen et onko vetäminen oikeasti luvallista? ...kun aina on aiemmin kielletty!?! Toiselle kierrokselle lähti toinen koirakko näköetäisyydellä niin johan unohtui vetämisessäkin estot =) Tästä on hyvä jatkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti