sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Tokokoe 18.9.2011


Tänään käytiin noutajakoirayhdistyksen järjestämässä tokokokeessa. Kokeen piti alunperin olla Pohjois-Karjalan piirinmestaruuskoe, mutta osallistujia ei ollut evl:ssä kuin Reino niin sitä titteliä ei sitten tänä vuonna jaettu (säännöissä vaaditaan evl:n kolme koirakkoa). Käytiin kuitenkin kokeessa ja saimme 1-tuloksen 277 pisteellä. Tuomarina toimi Katja Rautiainen

Suluissa hieman tuomarin kommentteja miksi pisteitä lähti tai muita huomioita suorituksesta.

Osasuoritukset:

Istuminen 9 (painon siirtoja, tassut olivat kuitenkin paikoillaan, pälyili taakseen)
Paikkamakuu 9,5 (lonkka-asento, maan nuuskaisu)
Seuraaminen 6,5 (sivuaskeleissa ohjaaja liikkui eteenpäin,kääntymisissä provosoi koiraa, koira teki liian tiivistä seuraamista välillä sekä vinoja perusasentoja)
z-liike 6,5 (koira jäi istumisessa seisomaan, ennakoi seuraamaan lähtöjä)
luoksetulon pysäytykset 9 (maahan meno saisi olla ripeämpi)
ruutu 8 (ennakoi luoksetuloa, Liikkurimme tarkensi,että lähti liikkurin käskystä jo tulemaan)
ohjattunouto 10
metallinouto 8 (tehtävä ei näyttänyt koiralle mieluisalta)
tunnari 10
kaukot 10


Seuraaminen ei ollut mitään täsmällistä tällä kertaa, mutta Reino piti kerrankin katsekontaktin mitä se ei ole tehnyt yleensä kokeissa. Siis se alkaa vihdoin hoksata idean ja tämä kontaktissaolo auttaa kummasti muihinkin liikkeisiin valmistautumista.

Z-liikkeen tiesin jo liikkeelle lähtiessä epäonnistuvan, koska Reino ei ollut kunnolla kuulolla, joten se jäi seisomaan istumisen sijaan. Muut asennot teki oikein ja ennakoi kuulemma myös seuraamaan lähtemisissä. Itse en tätä huomannut mutta sivultahan sen näkee paremmin.

Luoksetulo oli ripeä ja seisomiseen pysähtyminen napakka. Maahan menossa ryhtyi menemään maahan, mutta eteni turhan paljon ennen kuin malttoi lopulta mennä maahan asti. Ihan ok suoritus kuitenkin. Ohjatunnoudon palautuksen toi tällä kertaa aivan suorassa asennossa eteen eikä jäänyt hieman vinoon, jota se on urakalla harrastanut viime aikoina. Eteentulemisia viistoista kulmista ollaankin harjoiteltu paljon ja nyt se sitten esim. seuraamisen paikallaan käännöksessä tuli tarjoamaan eteentuloa.

Ruudun etunauhaa Reino ei merkannut tänään ollenkaan vaan juoksi suoraan syvälle ruutuun ja vielä aika keskelle. Tätä ruudun paikkaa ollaan harjoiteltu parin metrin lähetysmatkalla ja Reino on saanut itse hakea ruudusta oikean paikan ja olen palkanut vain onnistuneet suoritukset. Jotta kriteerit eivät palkkauksessa vaihtelisi olen piirtänyt ruudun sisään pienen neliön, jonka sisälle Reinon on mentävä tai palkkaa ei tule. Palkan heitän ruudun taakse, jottei mielikuvaksi tulisi eteenpäin liikkumista ns. palkaa vastaan. No kokeessa siis liike muuten ok, mutta Reino oli lähtenyt luoksetulemaan jo liikkurin käskystä. Itse luoksetulo seuraamaan sujui todella hyvin ja Reino haki heti oikean paikan ja teki hienoa seuraamista KATSEKONTAKTILLA!!! WAU!
Eli seuraamiselle on tullut merkitys niin uusi ongelma on nyt sitten ruudussa pysyminen...

Metallinouto on ollut kauan meidän surkein liike, koska Reino niin inhoaa metallia. Tähän olen käyttänyt treeneissä apuna hevosen ajoraippaa, jonka päässä on farkuista leikattu lahje. Reino menee niin saalistilttiin ettei se edes muista että metalli olisi jotenkin ällö. Vaikka metallissa tuomari sanoi, että tehtävä ei näyttänyt koiralle mieluisalta niin pisteet siis lähti hitaudesta eli Reino lähti nopeasti noutamaan, mutta siinä itse kapulan ottamisessa kesti hieman ja kalisutti sitä suussa palautuksessa, mutta toi kuitenkin. Sain myös palautetta, että nouda käsky tulisi sanoa ennen kuin koira lähtee hyppäämään, mutta tästä siis ei rokotettu.Tunnarille Reino lähti laukalla. Aloitti tarkistuksen oikeasta reunasta ja kävi rivin läpi vasempaan reunaan asti ja palasi sitten keskelle ja toi oman kapulan ravin/laukan sekoituksella. Ja taas piti tunnaria hienosti sikarina suussaan.Loppusuoralla Reino alkoi hieman vaatia palkkaa itselleen ja otti halausotteen minusta ja yritti väkisin tunkea kuonon taskuun jos sieltä jotain saisi ja juuri ennen kaukokäskyjä. No mutta onneksi malttoi kuitenkin vielä mielensä ja teki hienot kaukot.

Lahkeen saalistusta...Reino takertuu etutassuilla saaliiseen =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti